Hoe maak je mooie macrofoto's?

Wat is macrofotografie?

Wat is macrofotografie? Officieel spreek je pas van macrofotografie als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.

De juiste instellingen voor je camera

Bij macrofotografie zit je zo dicht op je onderwerp dat je scherptediepte eigenlijk altijd heel klein is. Het is daarom nodig om een klein diafragma (hoog getal) te gebruiken. f/11 of hoger is vaak noodzakelijk om voldoende scherptediepte te krijgen. Let bij het gebruik van zulke kleine diafragma's wel op je sluitertijd. Bij bewegende onderwerpen is het belangrijk dat je sluitertijd minimaal 1/100ste is. Bij een levenloos onderwerp en werken vanaf een statief kun je natuurlijk wel een langere sluitertijd gebruiken. De lichtgevoeligheid van je camera zet je bij voorkeur zo laag mogelijk. Zo voorkom je ruis en krijg je de beste beeldkwaliteit.

Benader je onderwerp rustig

Als je bijvoorbeeld insecten wilt fotograferen moet je deze natuurlijk rustig benaderen. Ze zijn vaak zo weer verdwenen. Het kan helpen door te zoeken naar een plek waar ze vaak terug lijken te komen en je daar dan op te stellen. Een beetje kennis van de insecten die je vast wilt leggen kan ook geen kwaad. Zo zijn veel insecten vroeg in de ochtend nog te koud om te vliegen. Pas wanneer de zon ze opgewarmd heeft komen ze van hun overnachtingsplek. 's Ochtends kun je dus perfect foto's maken zonder dat een libel er bijvoorbeeld vandoor vliegt. Het is dan wel handig als je weet waar en hoe ze overnachten.

Let op een rustige achtergrond

De aandacht moet uitgaan naar je onderwerp, niet naar de omgeving. Een rustige achtergrond kan een foto maken of breken. Meestal heb je bij marcofotografie wel een onscherpe achtergrond, maar ook hierin moet je zoeken naar rustige plekken of patronen. Let hier dus op. Kijk eventueel met bijna dichtgeknepen ogen naar je achtergrond, dat geeft je vaak een aardig beeld van hoe het er onscherp uit gaat zien. Natuurlijk kun je ook gewoon wat testfoto's maken en zo ontdekken wat wel of niet werkt. Onder natuurfotografen wordt het nog wel eens gezien als een zonde, maar ik buig gerust een takje uit beeld als dat mijn compositie kan verbeteren. Een grasprietje afknippen kan in mijn ogen ook nog prima, maar ga uiteraard niet te ver in het naar je hand zetten van de natuur voor een foto.

Gebruik indien mogelijk een statief

Een statief is bij macrofotografie bijna onmisbaar. Geen statief die laag bij de grond kan? Een zakje gevuld met bonen of rijst kan ook prima als ondersteuning dienen om je camera goed stil te kunnen houden voor de perfecte foto. Zeker wanneer je laag bij de grond werkt is een uitklapschermpje op je camera erg prettig. Heb je dit niet neem dan bijvoorbeeld een vuilniszak mee waarop je kunt gaan liggen om door de zoeker (of op je beeldschermpje) te kijken. Live-view kan erg prettig zijn om nauwkeurig scherp te stellen, je kunt vaak tot 10 maal inzoomen op het punt waarop je scherp wilt stellen.